Denise Stelling

View Original

Intensieve 3-daagse traumabehandelingen

Het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen is een intensief proces.

Zeker als je meerdere ingrijpende gebeurtenissen hebt meegemaakt, dan is het onvermijdelijk dat je behandeling ook meerdere sessies in beslag zal nemen. In mijn praktijk zag ik dat mensen na een behandeling vaak moe waren en tijd nodig hadden om te herstellen. Soms tot wel een aantal dagen na de sessie én dan stond vaak de volgende behandeling alweer gepland. De klachten houden na een sessie soms nog even aan of mensen hadden last van hoofdpijn of vermoeidheid, terwijl er thuis al wel weer een beroep op hun werd gedaan; boodschappen doen, eten koken, de kinderen van school halen, werk. Soms gaven de mensen aan dat het ook weer afleiding gaf, maar ik hoorde veel vaker terug dat het pittig was. Mensen zetten door omdat ze graag van hun klachten af willen en het liefst zo snel mogelijk.

Ook de praktische kant om een therapie te kunnen volgen bleek was soms nog een hele uitdaging, steeds eerder van je werk moeten om naar de therapie te gaan, oppas regelen voor de kinderen en maar alvast van tevoren boodschappen doen en eten koken, omdat je niet zeker weet of je daar naar de therapie nog energie voor hebt en dan eigenlijk ook wel even een moment voor jezelf wil om stil te staan bij wat er in de therapie allemaal is gebeurd en gedaan. In alle rust nog weer even opnieuw naar de herinnering kijken om ook thuis nog even te controleren of het echt minder spanning geeft om aan de herinnering terug te denken. Dat bracht mij ertoe om te gaan onderzoeken of ik de behandeling ook anders kon gaan aanbieden.

Voor het behandelen van ingrijpende gebeurtenissen met EMDR ben je niet aan wekelijkse sessies gebonden.

De EMDR moet zijn werk doen. En of je dat nou in wekelijkse sessies doet of meerdere keren per week of zelfs meerdere keren per dag, dat maakt voor de behandeling niet uit. In de gespecialiseerde GGZ werd dit al vaker op deze manier aangeboden, maar daarbij werden mensen dan vaak opgenomen in een kliniek. Ik zag vooral mensen die niet opgenomen hoefden te worden, maar die ik het wel zou gunnen dat ze in alle rust hun behandeling kunnen volgen zonder dat ze thuis ook nog alle ballen hoog moeten houden.

Een collega vertelde mij dat zij tijdens de behandelingen haar cliënten liet verblijven in de Bed & Breakfast van haar ouders. Ik vond dat heel goed bedacht en ging op zoek naar een B&B in de buurt van Oosterwolde waarmee ik ook zo’n samenwerking aan zou kunnen gaan. Al snel werd ik getipt om eens contact op te nemen met Mariël en Robin van de Witte Raaf in Ravenswoud. Deze van oorsprong Vlielanders, hebben een aantal jaar geleden een prachtige boerderij gekocht aan de rand van het bos en deze omgetoverd tot een prachtige B&B waar ze ook yogaweekenden, picknicks en wandeltochten organiseren. Vanaf moment 1 was er een klik. Mariël heeft naast het geven van Yoga en het runnen van de B&B ook nog een passie voor koken en zag het helemaal zitten om heerlijke ontbijtjes, lunches en diners te bereiden, zodat de mensen die daar komen voor een intensieve behandeling ontzorgd worden en na hun therapie zo aan tafel aan kunnen schuiven. Ook bracht deze locatie de mogelijkheid om tussen de behandelingen door heerlijk te gaan wandelen in het aangrenzende bos, een stuk te fietsen of mee te doen aan 1 van de yogalessen. Daarnaast kan er in de zomer ook nog een kanotocht gemaakt worden of kun je op pad met een sup board.

De ideale plek voor de intensieve behandelingen was gevonden.

De eerste samenwerking met Mariël en Robin bleek een groot succes. De fijne plek, de rust en de zorg waarmee Mariël en Robin de maaltijden bereiden en de gasten op hun gemak laten voelen zorgden ervoor dat de mensen zich optimaal konden richten op hun behandeling.

Ook ontdekte ik nog een aantal voordelen van zo’n intensieve behandeling: doordat je dubbele sessies hebt en je elkaar in korte tijd vaak ziet, heb je maar weinig tijd aan het begin van de sessie nodig om bij te praten.

Het gevolg is dat je snel de stap weer maakt naar de EMDR en je behandeltijd heel efficiënt besteedt. Ook maakte ik mij in het begin zorgen of mensen zo’n intensieve behandeling wel vol zouden houden. Ik merkte juist doordat de behandeling het enige is waar ze mee bezig hoeven te zijn dat dit ook lukt. Natuurlijk is het nog steeds intensief en zijn de mensen ook zeker moe, maar ze voelden naast hun EMDR-behandeling nog wel de ruimte om tussen de behandelingen aan de slag te gaan met exposure therapie (je weer blootstellen aan dingen die met de ingrijpende gebeurtenissen te maken hebben) of het zelfs nog zagen zitten om zélf een EMDR-behandeling te doen middels de EMDR in Virtual Reality.

En het belangrijkste; zeer tevreden mensen die geen last meer hebben van hun traumagerelateerde klachten.

De 3-daagse traumabehandelingen blijkt dus een goede, efficiënte, en effectieve manier om ingrijpende gebeurtenissen te behandelen. In 2021 hoop ik dan ook weer veel mensen op deze manier te mogen gaan helpen.